El Desierto de las Palmas

El Desierto de las Palmas

Op 15 á 20 minuten rijden met de auto vanuit Benicassim en op een afstand van minder dan 9 km bevind je je midden in het natuurgebied El Desierto de las Palmas. Vanuit verschillende plekken in dit natuurgebied heb je een adembenemend uitzicht over de zee. Naast de prachtige natuur kan je er ook verschillende oude gebouwen en ruïnes bezoeken.

De betekenis van de naam van het gebied

Om erachter te komen waar de naam Desierto de las Palmas vandaan komt, zou je de naam eigenlijk in tweeën moeten splitsen. Je splitst de naam dan in Desierto en las Palmas. Het eerste deel, El Desierto of Desert, is een term die gebruikt werd door de discalceaten. Het woord geeft een eenzame plek ver van de bevolking aan waar Karmelieten zich terug konden trekken om hun dagen te wijden aan meditatie en gebed. Het tweede gedeelte, las Palmas, verwijst naar de palmbomen die in dit gebied overvloedig aanwezig zijn.
Het gebied is bevolkt sinds het Neolithicum maar de geschiedenis begint pas echt bij de komst van de Karmelieten.

Over het gebied en de natuur

El Desierto de las Palmas is al meer dan 20 jaar een beschermd natuurgebied. Het beslaat een gebied van meer dan 3000 hectare en overlapt 5 verschillende gemeentes. Het ligt in een kustgebergte van de regio La Plana Alta. Vanaf de twee hoogste toppen de mola del Morico (694 meter) en de Bartolo (729 meter) kan je genieten van een prachtig uitzicht over de zee. El Desierto de las Palmas heeft een duidelijk mediterraan klimaat met speciale kenmerken door de aanwezigheid van de zee. Vanwege de oostelijke winden worden nevels veroorzaakt die de vorming van meer vochtige microklimaten mogelijk maken. Je vindt hier daarom ook verschillende soorten planten en dieren.

Ruïnes en gebouwen in El Desierto de las Palmas

Naast dat El Desierto de las Palmas een prachtig en interessant natuurgebied is, is de natuur niet het enige wat dit gebied te bieden heeft. Je vindt er namelijk ook een reeks ruïnes en gebouwen.
– Miravet kasteel
– Het oude kasteel en de hermitage van Magdalena
– Het kasteel van Montornés
– Hermitage van Les Santes